Dieta warzywna : gotowy plan żywieniowy

dieta warzywna

Na przełomie ostatnich lat, dieta wegetariańska zdobyła wśród ludzi ogromną popularność. Można ją stosować w prewencji współcześnie występujących schorzeń cywilizacyjnych, z uwagi na zwiększoną wartość odżywczą a niewielką wartość kaloryczną pożywienia. Dieta wegetariańska może zaopatrzyć organizm w potrzebne składniki odżywcze, o ile dobierze się właściwie produkty pochodzenia roślinnego i niektóre pochodzenia zwierzęcego (np. jogurty, jajka).

Spis treści:

Wyjaśnienie określenia „Wegetarianizm”

wegetarianizm


Pojęcie „wegetarianizm” (definiowanego przez niektóre osoby jako „jarstwo”) symbolizuje strukturę żywienia, z wyłączeniem produktów mięsnych. Słowo „wegetarianizm” wywodzi się od słów łacińskich: vegetablis, które oznacza „roślinny” oraz vegetare, oznaczający „rozwijać się”. Istotą diety wegetariańskiej jest wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów z jego udziałem. Dieta bazuje w głównej mierze na żywności pochodzenia roślinnego, której źródłem są przede wszystkim owoce, rośliny zbożowe i oleiste, nasiona roślin strączkowych, orzechy, warzywa, grzyby i rośliny okopowe.

Produkty rekomendowane dla wegetarian to bogate w białko rośliny strączkowe, do których można zaliczyć: fasolę, soczewicę, groch, ciecierzycę, bób i soję. Wiele cennych minerałów zawierają kiełki różnych nasion, np. rzodkiewki, pszenicy, lucerny, czy rzeżuchy. Można je dodawać do sałatek, dań, kanapek. Świetnie uzupełniają w diecie błonnik, substancje mineralne i witaminy.


Wegetarianizm jako metoda żywienia, popularny był już od dawna, ale dużą popularność zdobył w USA oraz państwach Europy Zachodniej. Aktualnie także w Polsce zauważa się ciągły wzrost zainteresowania tym schematem żywieniowym, a  zwłaszcza wśród młodych ludzi. Wynika to z faktu, że w dzisiejszych czasach, wciąż narastają nie tylko zagrożenia zdrowotne, ale i ekonomiczne oraz ekologiczne. Wegetarianizm jest przydatnym narzędziem w walce z przedwczesnym starzeniem organizmu, a także chorobami cywilizacyjnymi. Ludzie, którzy praktykują ten wariant diety, znacznie rzadziej cierpią z powodu chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, nowotwory czy otyłość.

Wegetarianizm jest przez wielu uważany za bardzo zdrowy. Może stanowić jeden z czynników proekologicznej filozofii w życiu. Ma wyjątkowo pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną osób dorosłych, którzy zastąpili ówczesny standardowy prototyp żywienia na dietę wegetariańską.


Istnieje wiele rodzajów wegetarianizmu i często odżywianie to ustanawia wdrożenie  zdrowego trybu życia, a w związku z tym: regularnego wysiłku fizycznego oraz unikania palenia tytoniu i spożycia alkoholu. Przyczyn, dla których prowadzi się wegetariański model życia istnieje mnóstwo, lecz najważniejsze z nich to aspekty zdrowotne, ekologiczne, a także etyczne. Warto wiedzieć, że odnośnie do aspektu żywieniowo-medycznego, że dieta wegetariańska może przynosić nie tylko dodatnie, ale i ujemne następstwa.

Odmiany diety wegetariańskiej

dieta wegetariańska


Dieta wegetariańska może się różnić, co do wartości odżywczej, w stosunku od jej odmian. Rekomendowane jest zaznajomienie się z wytycznymi dotyczącymi właściwego odżywiania, wadami i zaletami wegetarianizmu oraz jego odmianami. Wegetarianizm ma wiele form i nie wszystkie z nich wzbudzają respekt. Trzeba wyłonić taką dietę, która będzie adekwatna dla konkretnej populacji, przy tym uwzględniając wiek osoby, płeć, miejsce zamieszkania oraz formę wykonywanej pracy. Poniżej przedstawiono rodzaje diety wegetariańskiej.

Dieta laktoowowegetariańska

Ten wariant diety, oprócz produktów roślinnych dopuszcza spożywanie jajek i produktów z mleka. Eliminuje się w niej wyroby mięsne. Dieta semiwegetariańska. To najmniej radykalna z całości diet wegetariańskich, uważana przez niektóre osoby za niewegetariańską. W diecie tej zezwala się na spożywanie oczywiście żywności roślinnej, jajek, przetworów mlecznych oraz w bardzo małych ilościach drobiu i ryb.

Dieta laktowegetariańska


Wyklucza się z diety cały asortyment produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka oraz jego produktów. Dieta wegańska. Weganizm odtrąca jakąkolwiek żywność pochodzenia zwierzęcego, w także jajka, mleko, nabiał oraz miód. W niektórych przypadkach eliminuje się nawet pewne formy leków, do których w toku produkcji zastosowano tkanki zwierząt. Dość często, weganie nie noszą ubrań i przedmiotów stworzonych z wełny bądź ze skóry, a pewne osoby spożywają wyłącznie produkty, które pochodzą z hodowli ekologicznych. Produkty, spożywane przez wegan, które dostarczają im związków odżywczych to głównie owoce, warzywa, produkty zbożowe oraz wodorosty i pozostałe naturalne wyroby spożywcze.

Pozostałe odmiany to:

Frutarianizm, witarianizm, makrobiotyzm, proutarianizm. Poza wcześniej wymienionymi rodzajami diet, można wyróżnić ponadto inne bardzo radykalne typy wegetarianizmu, którymi są: frutarianizm (spożywanie wyłącznie soków i surowych owoców), witarianizm (spożywanie tylko surowych owoców i warzyw), makrobiotyzm i proutarianizm.

Jednak najbardziej popularniejszą wersją stosowaną w dietetyce to klasyczna dieta wegetariańska i na niej się w tym artykule skupimy.

W jakich produktach znaleźć substancje odżywcze w diecie wegetariańskiej?

substancje odżywcze


Dania wegetariańskie muszą być różnorodne na tyle, aby mogły dostarczyć wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i prawidłowo ułożona. W celu uzyskania optymalnego poziomu białka wymaga się, aby stosować roślinne substytuty mięsa. Przy adekwatnej ilości owoców, zbóż i warzyw, w diecie nie powinny wystąpić deficyty minerałów i witamin. Nie powinno się natomiast zapominać o odpowiedniej obróbce kulinarnej żywności roślinnej. Poniżej zaprezentowano najważniejsze źródła substancji odżywczych w diecie wegetarian.

Tłuszcze – orzechy, oleje roślinne oraz miękkie margaryny

zdrowe tłuszcze


Białko – bób, orzechy, soja, jajka, fasola, soczewica, groch, sery, przetwory zbożowe, mleko i produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg).
Węglowodany – kasze, ryż, pieczywo, makarony, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych.

  • Żelazo – glony morskie, nasiona, rośliny strączkowe
  • Wapń – glony, orzechy, mleko i przetwory mleczne, sezam, warzywa liściaste
  • Witamina C – czarna porzeczka, papryka, pomidory, natka pietruszki, kapusta brukselka, cytrusy, kiwi, truskawki, acerola
  • Witaminy z grupy B – pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, nasiona roślin strączkowych
  • Witamina A – brokuły, glony morskie, dynia, jarmuż, marchew
  • Błonnik pokarmowy – warzywa, pieczywo pełnoziarniste, owoce, płatki owsiane, rośliny strączkowe
  • Witamina E – zielone warzywa liściaste, oleje, rośliny strączkowe, orzechy

Metody przyrządzania potraw


Posiłki przygotowuje się metodami, takimi jak pieczenie, duszenie, gotowanie na parze lub w wodzie, albo grillowanie, dużo rzadziej smażenie. Dania powinny być świeże i przyrządzane na bieżąco. Trzeba unikać produktów wysoko przetworzonych i tych konserwowanych.

Dieta wegetariańska – przykładowy jadłospis na 14 dni

dieta


Przykładowy jadłospis może się bardzo przydać, aczkolwiek z czasem na pewno każdy będzie w stanie samodzielnie komponować i urozmaicać swoją dietę według własnego uznania.

Poniżej przedstawiamy gotowy plan żywieniowy:

Dzień 1:


Śniadanie: sok wielowarzywny, ser twarogowy chudy, chleb żytni jasny (2 kromki), papryka czerwona – 303 kcal
II Śniadanie: jabłko pieczone z cynamonem – 172,8 kcal
Obiad: pierogi z truskawkami – 482 kcal
Podwieczorek: zupa szpinakowa z ziemniakami – 100 kcal,
Kolacja: chleb chrupki bezglutenowy – 141 kcal,
Razem : 1199 kcal

Dzień 2:


Śniadanie: jaglanka na mleku kokosowym, z malinami i łyżką rodzynek – 380 kcal
II Śniadanie: brzoskwinia – 40 kcal
Obiad: curry z cieciorką i batatem na szpinaku z brązowym ryżem – 580 kcal
Podwieczorek: zupa pomidorowa z ryżem z dodatkiem natki pietruszki – 145 kcal
Kolacja: surówka z ogórka kiszonego, papryki i czerwonej cebuli, z koperkiem – 68 kcal
Razem: 1213 kcal

Dzień 3:


Śniadanie: łyżka żurawiny, jogurt naturalny 2%, wiórki kokosowe – 219 kcal
II Śniadanie: banan – 148 kcal
Obiad: knedle ze śliwkami – 390 kcal,
Podwieczorek: Garść pestek słonecznika – 112 kcal
Kolacja: Sałatka z roszponki i awokado z oliwą 360 kcal
Razem: 1229 kcal

Dzień 4:


Śniadanie: serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem – 385 kcal
II Śniadanie:  surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłka, z łyżeczką migdałów – 115 kcal
Obiad: Barszcz ukraiński z fasolką szparagową, serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem – 529 kcal
Podwieczorek: kalafior gotowany – 30 kcal
Kolacja: zupa pomidorowa z makaronem i lubczykiem, soja – kiełki – 135 kcal
Razem: 1194 kcal

Dzień 5:


Śniadanie: kefir 2%, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, garść borówek – 383 kcal
II Śniadanie: melon 72 kcal,
Obiad: kasza gryczana, papryka czerwona grillowana, ogórek, oliwa z oliwek – 516 kcal
Podwieczorek: Grejpfrut – 46 kcal
Kolacja: Surówka z ogórków i pomidorów z oliwą – 220 kcal
Razem: 1237 kcal

Dzień 6:


Śniadanie: chleb razowy żytni (2 kromki), dżem porzeczkowy, sok marchwiowy – 218 kcal
II Śniadanie: jabłko, garść truskawek, suszona figa – 80 kcal
Obiad: kaszotto z kaszy bulgur, z papryką, czerwoną fasolą, szpinakiem i cukinią – 628 kcal
Podwieczorek: Szpinak, gotowany, z olejem rzepakowym – 83 kcal
Kolacja: Garść orzechów arachidowych – 183 kcal
Razem: 1192 kcal

Dzień 7:


Śniadanie: jogurt naturalny 2%, garść nasion sezamu, łyżka płatków orkiszowych – 318 kcal
II Śniadanie: gruszka, kiwi, mandarynka – 156 kcal
Obiad: zupa ziemniaczana, naleśniki z serem twarogowym – 521 kcal
Podwieczorek: marchewka z groszkiem, gotowana – 64 kcal
Kolacja: dżem jagodowy, chleb żytni pełnoziarnisty (kromka), sok wielowarzywny – 138 kcal
Razem: 1198 kcal

Dzień 8:


Śniadanie: kilka suszonych jabłek, łyżeczka kakao, szklanka mleka sojowego, łyżeczka orzechów włoskich – 128 kcal
II Śniadanie: pomarańcza – 112 kcal
Obiad: kasza jaglana, banan, jogurt naturalny 2% – 531 kcal
Podwieczorek: kilka moreli suszonych – 142 kcal
Kolacja: sok wielowarzywny, ryż ugotowany na sypko z tłuszczem roślinnym – 270 kcal
Razem: 1216,5 kcal

Dzień 9:


Śniadanie: smoothie z cytrusów, truskawek, brzoskwini z miętą – 342 kcal
II Śniadanie: marchew duszona z olejem rzepakowym – 218 kcal
Obiad: kopytka – 369 kcal
Podwieczorek: sok ananasowy – 120 kcal
Kolacja: buraczki z chrzanem – 153 kcal
Razem: 1202 kcal

Dzień 10:


Śniadanie: owsianka z masłem orzechowym, suszonymi śliwkami i jabłkiem, z dodatkiem cynamonu i wanilii – 550 kcal
II Śniadanie: surówka z ogórka kiszonego, papryki i czerwonej cebuli, z koperkiem – 68 kcal
Obiad: smoothie z cytrusów, truskawek i mięty – 302 kcal
Podwieczorek: 3 plastry wędzonego tofu – 102 kcal
Kolacja: surówka z selerów, jabłek i marchwi – 180 kcal
Razem: 1202 kcal

Dzień 11:


Śniadanie: sok wielowarzywny, jaja gotowane, szczypiorek, chleb żytni pełnoziarnisty ( 2 kromki) – 277 kcal
II Śniadanie: brzoskwinia, jabłko – 130 kcal
Obiad: sałatka z rukolą, nasionami słonecznika i jajkami – 433 kcal.
Podwieczorek: łyżka płatków orkiszowych, pół szklanki kefiru – 96 kcal
Kolacja: koktajl z awokado i banana – 325 kcal
Razem: 1211 kcal

Dzień 12:


Śniadanie: ryż z jabłkami, garść pestek słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego – 430 kcal
II Śniadanie: garść agrestu – 23 kcal
Obiad: placki ziemniaczane (4 sztuki) – 332 kcal
Podwieczorek: bakłażan grillowany – 48 kcal
Kolacja: szklanka soku pomidorowego, szpinak, gotowany z dodatkiem oleju lnianego – 125 kcal
Razem: 1195 kcal

Dzień 13:


Śniadanie: awokado, maślanka 0,5%, pumpernikiel (2 kromki) – 369 kcal
II Śniadanie: garść orzechów arachidowych – 183 kcal
Obiad: jogurt naturalny 2 %, płatki kukurydziane, łyżka orzechów włoskich – 332 kcal
Podwieczorek: tarte jabłko i marchewka, z dodatkiem soku z cytryny i koperku – 88 kcal
Kolacja: surówka z ogórków i pomidorów, z dodatkiem oliwy – 220 kcal
Razem: 1192 kcal

Dzień 14:


Śniadanie: płatki owsiane, jogurt jagodowy, siemię lniane – 428 kcal
II Śniadanie: sałatka kalafiorowo – brokułowa, z ogórkiem i natką pietruszki – 221 kcal
Obiad: komosa ryżowa na mleku migdałowym z jagodami – 381 kcal
Podwieczorek: garść malin – 52 kcal
Kolacja: omlet biszkoptowy ze szpinakiem – 138 kcal
Razem: 1220 kcal

Czy wegetarianie są wiele bardziej zdrowsi?

zdrowie


Człowiek jest w dużej części tym co spożywa. Fundamentem pożywienia współczesnej ludności są: cukier i biała mąka, tłuszcze zwierzęce (np. smalec, masło), produkty mięsne (np. konserwy, kiełbasy, podroby) i żywność typu fast food (np. chipsy, frytki, cola). Niestety, ale taka dieta może prowadzić do występowania nawet kilkunastu różnych dolegliwości, w tym: cukrzycy typu 2, miażdżycy, chorób kości, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, alergii, zaburzeń procesów trawiennych oraz nadwagi i
otyłości.


W badaniu, które zamieszczono w „Brytyjskim Przeglądzie Medycznym”, specjaliści zestawili śmiertelność ponad 11 tysięcy wielbicieli mięsa oraz wegetarian. Jak się okazało, wegetarianie posiadali wyraźnie mniejsze współczynniki zgonów. O ile zaakceptować wniosek badaczy, że przyczyną tego jest stateczny tryb życia i właściwa dieta, należałoby zatwierdzić dwa ewentualne powody: konsumpcję znacznej ilości żywności roślinnej oraz wystrzeganie się szkodliwego mięsa. Dieta wegetariańska odpowiednio zbilansowana i ułożona, zdoła pokryć całkowite zapotrzebowanie człowieka na potrzebne substancje oraz ogólną pracę organizmu.

W zestawieniu z ludźmi, którzy odżywiają się w sposób tradycyjny, u wegetarian potwierdzono mniejszy wskaźnik zachorowalności na nowotwory, kamicę nerkową i żółciową, osteoporozę, cukrzycę i schorzenia serca. Osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy roślinne, z reguły mają mniejsze w porównaniu do ogólnej populacji stężenie złego (LDL) i całkowitego cholesterolu, w porównaniu do ogólnej ludności. Nie potwierdzono obaw, że u ludzi, którzy nie spożywają mięsa, zaistnieją ewentualne deficyty żelaza, białka lub witaminy B12.

(spolszczoną wersje artykułu wraz z opinią Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, można przeczytać tutaj )


Co mógłby więc zrobić człowiek, żeby uchronić się przed występowaniem ewentualnych deficytów składników pokarmowych? Po pierwsze, powinien dokonać zmian w swoich przyzwyczajeniach żywieniowych na bardziej bezpieczne oraz nieustannie poszerzać swoją wiedzę na temat zdrowej diety. 


Cukrzyca


Dostrzeżono, że możliwość zachorowania na cukrzycę w dorosłym wieku jest znacznie mniejsza u ludzi, którzy spożywają dużą ilość produktów z pełnego ziarna (np. ryżu brązowego, chleba razowego czy otrębów).


Nowotwory


Badania naukowe z ogromną możliwością pokazują, że pokarm roślinny, czyli głównie warzywa i owoce mogą chronić przed wieloma rodzajami raka: żołądka, przełyku, jelita grubego, płuc, krtani, jamy ustnej czy okrężnicy. Z kolei, z najnowszych analiz wynika, że silny przeciwutleniacz – likopen, obecny głównie w pomidorach, może zabezpieczać przed rakiem prostaty.


Wylew


Niektóre badania sugerują, że systematyczna konsumpcja owoców i warzyw opłacalnie wpływa na obniżenie ryzyka pojawienia się wylewu.
Zaparcia. Produkty zbożowe, takie jak kasze, makaron razowy, ryż brązowy, otręby, pieczywo razowe obfitują w błonnik pokarmowy, szczególnie otręby pszenne i owsiane, które zapobiegają powstawaniu zaparć.


Schorzenia serca


Dieta, która składa się z warzyw i owoców potrafi zniwelować ryzyko chorób mięśnia sercowego, przede wszystkim, dlatego, że blokuje poziom niekorzystnego cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych, które sprzyjają rozwojowi chorób serca.


Zatrucia


Każda żywność w tym rośliny, może posiadać szkodliwe związki. lecz nabiał, owoce morza oraz mięso to najwięksi dostawcy trucizn, które generują groźne schorzenia.


Środowisko


W celu wyprodukowania inwentarza żywego, przeznaczonego do konsumpcji, wymaga się blisko dziesięć razy więcej energii, a niżeli na wytworzenie współmiernej ilości warzyw.


Dobro zwierząt


Z reguły zwierzęta (a w zasadzie produkty z nich), które spożywamy, nim zostaną uśmiercone, hoduje się i przewozi w niesprzyjających warunkach. Spożywając mięso, żywimy się bólem zwierząt.


Smak


Bezdyskusyjną przyczyną dla której opłaca się praktykować dietę roślinną jest to, że potrawy z owoców, warzyw i zbóż wyśmienicie smakują. Na przykład, leczo warzywne, a do tego kotlety sojowe, koktajl owocowy albo owsianka na mleku ryżowym z orzechami. Mimo, że potrawy te nie zawierają mięsa, to są bardzo zdrowe, sycące i apetyczne. 


Koszty


Produkty roślinne są zazwyczaj tańsze w porównaniu do produktów mięsnych. Odnosi się to także do restauracji oraz sklepów.

Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania diety wegetariańskiej


Wśród osób, które zamieszkują państwa wysoko uprzemysłowione  (np. Stany Zjednoczone lub Europę Zachodnią, w tym Polskę), odnotowuje się spożycie wysokiej liczby produktów zwierzęcych, a szczególnie tłuszczów zwierzęcych, cukru, żywności wysoko przetworzonej albo wysokokalorycznego mięsa. Równocześnie w diecie występuje niewielka ilość zdrowych warzyw i owoców. Takie przyzwyczajenia przyczyniają się do schorzeń cywilizacyjnych, np. cukrzycy typu 2, nadciśnienia czy otyłości. Z tej przyczyny trzeba rozważyć temat zmodyfikowania sposobu żywienia w odniesieniu do różnych odmian wegetarianizmu. Warto zapoznać się z zaletami diety wegetariańskiej, jak również ewentualnymi zagrożeniami z jej stosowania.

Korzyści

  • Wysoki udział NNKT
  • Zwiększona zawartość węglowodanów złożonych

  • Wysoki udział błonnika pokarmowego
  • Niska zawartość tłuszczu w tym nasyconych kwasów tłuszczowych
  • Działanie alkalizujące
  • Zwiększona gęstość odżywcza produktów a zarazem zmniejszona ich wartość kaloryczna
  • Obniżona zawartość lub brak cholesterolu
  • Wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy C

  • Obniżenie ryzyka spożycia antybiotyków


Zagrożenia


Należycie realizowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści, ale praktykowana w nieodpowiedni sposób może wywołać efekt odwrotny. Gdy zdecydujemy się na wdrożenie diety wegetariańskiej, powinniśmy zapoznać się nie tylko z jej mocnymi stronami, ale również z zagrożeniami, a więc:

  • Niska wartość biologiczna białka.
  • Deficyt witaminy D i witaminy B12 (zwłaszcza w restrykcyjnych rodzajach wegetarianizmu)
  • Obniżona strawność związków odżywczych
  • Zwiększone spożycie składników antyodżywczych (np. szczawianów, alkaloidów, fitynianów, inhibitorów proteaz), które blokują wchłanianie niektórych substancji mineralnych (np. wapnia)
  • Niedostateczne spożycie białka i kalorii z pożywienia
  • Zwiększenie zagrożenia ze strony pestycydów, pozostałości sztucznych nawozów oraz pozostałych substancji chemicznych, używanych do ochrony roślin
  • Niska biodostępność pewnych minerałów (w szczególności żelaza, cynku i wapnia)

Ponadto należy podkreślić, że nieprawidłowe praktykowanie diety wegetariańskiej może skutkować wystąpieniem deficytów, które bywają groźne dla zdrowia. Może wzrastać ryzyko rozwoju takich schorzeń, jak:

  • marasmus (deficyt białka)
  • kwashiorkor (niedostateczna podaż białka)
  • zaburzenia w miesiączkowaniu
  • neuropatia
  • anemia
  • biegunk

Pamiętaj, są to rzadkie skutki uboczne i nie u każdego one występują. Dlatego nie ma co się zniechęcać do tej diety.

Zalecenia dla początkujących wegetarian

zalecenia


W celu przejścia na zupełną dietę wegetariańską, trzeba być zdecydowanym i pozwolić organizmowi na samooczyszczenie. Na początku nie można urażać się z powodu potencjalnych reakcji ciała, które są specyficzne dla przebiegu oczyszczania (np. uczucie głodu, wypryski skórne, biegunka, osłabienie). Organizm jest zanieczyszczony ciągłym spożyciem niezbyt zdrowej żywności. Jest to zjawisko całkowicie naturalne, wprawdzie w sytuacjach niepokojących, pomocna może okazać się konsultacja u specjalisty.

Należy ograniczyć do minimum stosowanie odżywek sztucznych, gdyż większość z nich pozyskuje się ze zwierząt (z krwi, kości czy wątroby). Powinno się unikać spożycia produktów, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak: sery dojrzewające, galaretki na bazie żelatyny, lecytyna (pozyskiwana z tkanek nerwowych). Podobnie jest w przypadku niektórych mydeł, zawierają one tłuszcz zwierzęcy i ubrań (np. skórzanych). Wracając do spożywania posiłków, warto wspomnieć o placówkach żywienia zbiorowego, gdzie osoby praktykujące wegetarianizm mogą jadać posiłki.

Otóż w większej części standardowych przepisów, planuje się stosowanie produktów pochodzenia zwierzęcego (np. masła, smalcu, białka jaj). Tamtejsze zupy najczęściej przyrządza się na bulionie mięsnym.

Dlatego jeśli decydujesz sie na dietę wegetariańską, weź pod uwagę te wskazówki : )

Zobacz komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *